Oranje is 100 jaar!

S c r o l l D o w n

Oranje is 100 jaar!

Koninklijke erepenning
Afb : Koninklijke erepenning

Eindelijk was het dan zover!
Op zaterdag 19 november aanstaande vond, in de De Bonte Wever, het jubileumconcert plaats van de fanfare CMV Oranje uit Assen.

Exact 100 jaar na de eerste repetitie van de fanfare. Het eeuwfeest is dit jaar al met verschillende activiteiten gevierd, met als hoogtepunt dit jubileumconcert op 19 november 2022.

In augustus 1922 werd een advertentie geplaatst in de plaatselijke kerkbode, “muzikanten gezocht”. Ongeveer 50 mensen gaven gehoor aan deze oproep en al snel werd een oprichtingsvergadering belegd. Er werd een voorlopig bestuur samengesteld dat voortvarend te werk ging en op 15 september 1922 was de eerste repetitie in “Ons Huis”.

De rest is geschiedenis. In de afgelopen eeuw heeft Oranje aan tal van activiteiten binnen en buiten de Gemeente Assen deelgenomen. In de afgelopen decennia is Oranje altijd te horen op belangrijke gebeurtenissen binnen de gemeente, zoals de Koningsdagviering en de 4 mei herdenking. Daarnaast wordt er medewerking verleend aan kerkelijke activiteiten en wordt er jaarlijks een voor- of najaarsconcert gehouden. De vereniging doet ook mee aan concoursen en kampioenschappen in de tweede divisie.

Naast het grote orkest zijn er binnen Oranje ook nog twee jeugdorkesten, de Orange Kids Band (OKB), voor de allerjongste muzikanten die pas beginnen en de Orange Youth Band (OYB), voor de iets meer gevorderde jeugdleden.

Het hoogtepunt van het jubileumjaar, het jubileumconcert. Dit werd op 19 november 2022 gegeven in de Bonte Wever. Het was een avond vol afwisseling. Zo was er op deze avond ook plaats voor de docenten die de leerlingen van de vereniging lesgeven. Zij zullen afzonderlijk optreden maar ook samen met Oranje. Een bijzondere plek was ingeruimd voor de uitvoering van twee wereldpremières.
Het grote orkest van Oranje en de OYB speelden allebei een werk dat in opdracht van de vereniging is gecomponeerd door de in Friesland woonachtige componist Thom Zigterman. Hij heeft twee geweldige werken gecomponeerd: “Panache” voor Oranje en “Juvenalis” voor de OYB.

De componist was zelf bij de première aanwezig zijn en gaf toelichting op de stukken. Daarnaast werd er ook nog een erg divers programma aangeboden aan de bezoekers. Het was een mooi avondvullend programma!

Tijdens het concert heeft Oranje de Koninklijke Erepenning ontvangen ter ere van haar 100-jarig bestaan, uitgereikt door Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma.

Uitreiking Erepenning door Jetta Klijnsma.
Toespraak door onze burgemeester Marco Out